tajkuni_main_logo univerza_v_mariboru_tajkuni tajkuni_rozman_kotnik_brumen
     
 

O PROJEKTU

Namen

Zasebnost uporabnikov

 

TAJKUNI

Ivan Rozman

Mitja Kotnik

Boštjan Brumen

 

SAJ NI RES, PA JE

Navodilo za vnos

Seznam

 

LISTA ODSTRELJENIH

Navodilo za vnos

Seznam

 

TAJKUNSKE ZGODBE

Navodilo za vnos

Seznam

 

OSTALO

Kontakt

Izjava maj 2011

Izjava za javnost

Članek v Žurnal24

Članek v Financah


  TAJKUNSKA ZGODBA  
     
 

Očrt volilne prevare v dveh slikah

 
 
 
     
 

Vrabček je ondan čivkal o načrtu volilne prevare s študenti.

V oktobru (ve se menda celo datum) naj bi imel menda nekdo (ne dovolj) tajen sestanek s študenti. Na tem sestanku (ki ga je bojda nek prijazni in previden študent zvočno posnel za svojo varnost) naj bi prišlo do navodil študentom, ki naj bi se kasneje še dopolnila.

Načrt naj bi bil enostaven: študenti se zavežejo, da bodo glasovali za enega od kandidatov, in naj bi bili zato nagrajeni. Ampak – kako naj naročnik in plačnik zagotovo ve, da bo študent izpolnil svoj del dogovora? Naročnik in plačnik naj bi zato priskrbel večje število glasovnic, kot jih je v resnici potrebno. Študentom naj bi dal pred-izpolnjen glasovalni listek, študent pa naj bi dobil svojo nagrado, ko bi oddal prazni glasovalni listek, ki ga dobi kot elektor. Listka naj bi le zamenjal v toku volitev.

Načrt ima dvoje težav:
- študenti bodo prišli glasovat med profesorje. Zagotovo bo tak morebiten potencialni udeleženec precej živčen. Tresle se mu bodo roke. Pogled mu bo begal. V posledici tega se lahko zgodi, da mu bo padel pred-izpolnjen listek na tla. Zelo pozoren volilni odbor, ki bo vnaprej opozorjen, bo na to seveda pripravljen. Dovolj je en sam nepreviden študent in celotna prevara se razkrije: z imeni, naslovi, in končno zvočnim posnetkom sestanka.
- tiskar bo moral natisniti več glasovnic, kot je naročenih. Ker se ve, kdo je tiskar, in ker se ve, na kakšen papir bodo glasovnice natisnjene, ne bi smelo biti pretežko preveriti, koliko pol takega papirja manjka v skladišču oziroma koliko pol tega papirja je dobavil pooblaščeni zastopnik za Slovenijo tiskarju.

Četudi volilni odbor ne bi bil zelo pozoren, pa bodo zagotovo zelo pozorni opazovalci volitev.


 
     
  KOMENTARJI  
 


<< Dodaj komentar >>

 
 

ales

Poslano: 03.12.2010   Ob: 09:22  Datoteka: Ni

Komentar:
Ne bi ravno rekel, da bo ta metoda, kjer bi študenti glasovali z vnaprej izpolnjenimi glasovnicami in kot dokaz svoje zvestobe potem prinesli originalno prazno glasovnico, delovala. Študenti bi namreč kadarkoli v vmesnem času lahko vnaprej izpolnjeno glasovnico pokvarili ter jo naredili neveljavno. Razen morda, če bi načrtno izbrali študente, ki jim je za vse skupaj vseeno, so se nesposobni spomniti izhoda iz situacije ter so za drobiž pripravljeni prodati sebe in svoje kolege študente, ki jih zastopajo. Kar se v teh naših razmerah sploh ne zdi nič nemogočega.

Se pa situacija precej spremeni, če bi one vnaprej izpolnjene glasovnice bile označene. Takrat bi se točno vedelo, kako je kdo dejansko glasoval. Pa še označiti in skladno razdeliti jih ne bi bil noben problem. Ker je glasovnice možno označiti tako, da jih tisti, ki ve, kaj išče, lahko razumno hitro pregleda, nekoga, ki ne ve, kaj, če sploh kaj, iskati, pa bi čakalo enormno delo, da bi to preučil, ne bi bilo odveč, če bi komisije in opazovalci nekako preprečili možnost naknadnega pregleda glasovnic za analizo morebitnih označenih med njimi. Ali pa ravno obratno, če so oznake dobro vidne in jih je malo, ter bi si nekdo med samim štetjem kar na pamet zapomnil njihovo stanje. Je pa res, da je pri takih opaznih oznakah toliko večje tveganje, da jih opazi tudi kdo od "nepoklicanih".

Prav bi bilo tudi, da se na vsakem volilnem mestu glasovnice pred glasovanjem dobro premešajo. Če se po mešanju glasovnic v smislu označevanja le-teh nihče več ne dotika, to namreč bolj ali manj onemogoči, da bi se morebitne po vrsti označene glasovnice razdelile navadnim volilcem, nekdo bi pa beležil vrstni red volilcev, kako so jim glasovnice bile vročene.

Aleš

www.uni-mb.org

 
 
 


<< Dodaj komentar >>