tajkuni_main_logo univerza_v_mariboru_tajkuni tajkuni_rozman_kotnik_brumen
     
 

O PROJEKTU

Namen

Zasebnost uporabnikov

 

TAJKUNI

Ivan Rozman

Mitja Kotnik

Boštjan Brumen

 

SAJ NI RES, PA JE

Navodilo za vnos

Seznam

 

LISTA ODSTRELJENIH

Navodilo za vnos

Seznam

 

TAJKUNSKE ZGODBE

Navodilo za vnos

Seznam

 

OSTALO

Kontakt

Izjava maj 2011

Izjava za javnost

Članek v Žurnal24

Članek v Financah


  TAJKUNSKA ZGODBA  
     
 

Tajkunski posli rektorja dr. Ivana Rozmana z podjetjem RC IRC

 
 
PRILOGA
 
     
 

Korenine sodelovanja rektorja dr. Rozmana z podjetjem RC IRC d.o.o. segajo dosti časa nazaj v obdobje, ko se je še ukvarjal z stroko. Od takrat naprej družinsko prijateljuje z direktorjem podjetja dr. Ivanom Vezočnikom. Sodelovanje z RC IRC rektor navaja v svojem življenjepisu pri kandidaturi za rektorja 2006.

Izpeljani projekti dvojice pred nastopom rektorske funkcije niso zajeti v tejle predstavitvi, je jih pa kar nekaj. Začetek tajkunskih poslov te predstavitve je prijava na razpis za sofinanciranje projekta e-habilitacij, konec je naročilo Izgradnje sistema za vodenje osnovnih sredstev, brez razpisa in z kvazi zbiranjem "kontra ponudb".

Dr. Rozman se je dogovoril z dr. Vezočnikom za tajkunsko sodelovanje v prvi polovici leta 2008. Uvod v sodelovanje je bila prijava projekta E-habilitiranje in podpora habilitacijskemu procesu v kadrovsko-plačilnem informacijskem sistemu, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT). Prva stran priloge prikazuje, da je projekt prejel znesek sofinanciranja v višini 216.340,80 EUR. Iz prilog in poročila za MZVT, ki jih zaradi osebnih podatkov o zaposlenih na UM nisem objavil, je prebrati, da je 14.10.2008 podjetje RC IRC d.o.o. na MVZT poslalo poročilo, v katerem je tudi račun za 221.960,58 EUR (brez DDV). Zakaj je ta posel tajkunski?

1. zato, ker je drugo polovico fiktivnih stroškov pri projektu prijavil rektorat UM. Del plač zaposlenih na rektoratu in RCUM, fiktivne kilometrine na relaciji MB-CE so bile prikazane kot sodelovanje pri tem projektu. Govoril sem z zaposlenimi, ki naj bi po poročilu za MVZT hodili na delovne sestanke v Celje a o tem niso vedeli nič.

2. zato, ker iz projekta iz strani RC IRC d.o.o. ni nastalo nič uporabnega. Delavci rektorata so pripravili popise postopkov in analize, iz podjetja so pa pošiljali nekakšne poldelujoče programe, napisane v prastari različici Java, ki nikoli niso zares in pravilno delali. Ostalo so bili samo izgovori in poročila za MVZT.

3. od računalničarjev RCUM sem izvedel, da je bil v tem času izveden nakup dveh blade serverjev, ki ga je financirala UM, sistem je bil pa v popolnem upravljanju RC IRC. Na njem so bili nameščeni sistemi Oracle. Vsi obstoječi sistemi UM delujejo na sistemih Microsoft. Prav tako so povedali še, da v njihovi ekipi (RCUM) nimajo in nikoli niso imeli nobenega človeka, ki bi bil specialist za Oracle sisteme.

Iz UM na RC IRC za zgornji projekt ni bil izstavljen noben račun. Ali je šel denar iz RC IRC v žep dr. Rozmana, bi bila v trenutni fazi le špekulacija. Bralec naj si ustvari zaključek, ko bo prebral še besedilo v nadaljevanju!

Drugi tajkunski projekt dr. Rozmana in dr. Vezočnika je projekt Kadrovsko informacijski sistem (KIS) za UM. Za ta projekt so izvedli mednarodni javni razpis, na katerega se je prijavilo edino podjetje RC IRC in seveda dobilo posel. Pogodba je v prilogi. Zakaj je ta posel tajkunski?

1. ker je bil razpis pripravljen na kožo RC IRC. V razpisu so bile navedene zahteve, ki jih je realno lahko izpolnil le prijavitelj, ki je sodeloval z UM pri opisanem projektu za MVZT.

2. ker so mi povedali na rektoratu, da je bil v teku notranji proces prenove KIS ter je bil odobren iz strani Brumna. Izvajali bi ga zaposleni RCUM z tehnologijami in znanji iz hiše. Sredi procesa je prišla kot strela iz jasnega direktiva, da bo KIS izvedlo zunanje podjetje. Še pred tem pa bo na vrsti prototipni projekt, financiran od MVZT. Vse to z tehnologijo Java in Oracle ki je za RCUM popolna neznanka.

3. ker je od poteka roka za izvedbo že več kot pol leta, iz UM niso pa poslali še nobenega računa za zamudo (glej 11. člen pogodbe v prilogi). Bančna garancija tudi ni unovčena. Vir iz računovodstva mi je še zaupal, da RC IRC izvaja pritisk za del predplačila za nedokončano delo, ki po pogodbi nikakor ni mogoč! Uradna kvazi razlaga je, da zamuja UM. Iz zapisnikov in elektronskih sporočil, ki sem jih dobil na vpogled lahko potrdim, da je 90% razlogov za zamudo na RC IRC. Od kod take zamude na RC IRC, kaj tam delajo in kdo tam dela, ne znam pojasniti.

4. ker RC IRC zamuja, se njihovo delo prenaša na delavce rektorata. Plačujejo se nadurna dela, izvajajo se pritiski. Pritiski na računovodstva članic, kadrovske delavce, računalnčarje rektorata. Na RCUM se na vrat na nos izobražujejo na področju Oracle, ker bodo postali skrbniki baz. Vse skupaj bo seveda inštalirano na opremi UM, elektriko za stroje bo plačevala UM, licenčno pogodbo za odkup Oracle je plačala UM. Ampak: KIS bo v celoti izvajalo zunanje podjetje!

5. ker bodo kadrovski del sistema zdaj zaštrikali samo v toliko, da se bo dalo čimprej računati plače. O habilitacijah ni nobenega govora več.

Za našteto zgoraj bo UM v 10 letih plačala najmanj 624.660 EUR brez DDV, takoj 150.000 EUR. Če prištejem še projekt za MVZT, je RC IRC z dobrim sodelovanjem z dr. Rozmanom za zdaj zaslužil najmanj 372.000 EUR. V tej točki zame ni več nobenega dvoma o tem, da rektor dr. Rozman vse te nepravilnosti ne počne zastonj.

Tretji tajkunski projekt predstavljene naveze je projekt Izgradnje sistema za vodenje osnovnih sredstev. Naročilnica za projekt je v prilogi (predzadnja in zadnja stran). Vrednost projekta je dogovorjena v znesku, ki omogoča neposredno naročilo na osnovi treh ponudb. Na vpogled sem dobil dokaze o t.i. "zbiranju kontra ponudb". Zakaj je ta posel tajkunski? Vsaj zato, ker RC IRC zamuja in odlaša s projektom KIS, za katerega mu UM ne zaračuna zamudnih obresti ali unovči bančne garancije, pač pa mu podeli nov posel in z njim nova sredstva UM.

Iz navedenih primerov zaključujem, da se rektor dr. Ivan Rozman preko poslovanja s prijateljskim podjetjem RC IRC d.o.o. obnaša skrajno negospodarno in več kot očitno sistemsko krade denar UM. Torej je tu upravičeno označen za tajkuna.

 
     
  KOMENTARJI  
 


<< Dodaj komentar >>

 
 

FovOv

Poslano: 11.11.2010   Ob: 06:23  Datoteka: Ni

Komentar:
Zadeva /SMRDI/ po univerzitetnem odvetniku R. Vrečerju ki je tudi iz Celja:
1. /R.V./ je odvetnik Univerze
2. /R.V. in omenjeni direktor IRCRC sta v sorodu/
3. /UM plača IRCRC ta pa naprej odvetniku RV
4. /Odvetnik R.V. denar uporabi za obrambo J.F. na FOV in Gorenjskem

www.uni-mb.org

 
 
 

Smreka

Poslano: 12.11.2010   Ob: 05:31  Datoteka: Ni

Komentar:
Ta denar je drobiž v primerjavi s tem kar univerza zapravlja za RCUM. Tam je zaposlenih 30 ljudi, povprečna mesečna 2. bruto plača s stroški (malica in prevoz, regres) znaša 3000 EUR x 12 mesecev je VEČ KOT 1 MILJON EUROV LETNO. V zadnjih 10 letih to pomeni da je univerza vrgla vstran 10 miljonov.

Za ta denar bi moral RCUM vsake 3 leta prenoviti celoten informacijski sistem univerze v bistvu pa ne dela nič in samo slabo luč meče na celoten rektorat. Kadrovski informacijski sistem ki smo ga morale v kadrovski službi uporabljati do sedaj je bil popolnoma zanič. En podatek je bilo potrebno 3x vnesti, pa še vse smo morali zraven ročno delat.

RCUM je potrebno vprašati kaj imajo za pokazat v zadnjih 10 letih!

www.uni-mb.org

 
 
 

Milan

Poslano: 12.11.2010   Ob: 14:52  Datoteka: Ni

Komentar:
Sem mislil, da ne bom pisal na to stran, ampak očitno bom snedel svojo besedo.

Na RCUMu nas ni 30, niti nimamo takšne bruto plače. Ampak ti podatki so javni in mislim, da so v našem računovodstvu preverljivi.

Kaj ne/znamo na rcumu ne bom sodil in se ne strinjam, da nekdo tako pljuva. Če je kdo radoveden kako izgleda povprečen delovni dan pri nas, si ga lahko pride ogledat.

Moje znanje je preverljivo na tem naslovu http://www.microsoft.com/learning/mcp/transcripts koda za dostop je 656735, geslo pipiinmelkijad.

Milan

www.uni-mb.org

 
 
 

Bojan

Poslano: 12.11.2010   Ob: 18:19  Datoteka: Ni

Komentar:
Pozdravljena Smreka!

Tudi jaz se oglašam prvič, pa zadnjič . Morda si se včeraj preveč zadržal-la na martinovanju. Pridi na rektorat, najdeš me v pisarni 222, pokazal ti bom mojo plačno kuverto, da boš videl-la kake bedastoče treskaš. Če pa te zanima delovni dan na Rcumu-u, pa kar pridi, kot ti je že rekel Milan.

Lep dan še naprej,www.uni-mb.org

 
 
 

FLOKI

Poslano: 12.11.2010   Ob: 21:41  Datoteka: Ni

Komentar:
BOJAN in MILAN-ŠE SE OGLAŠAJTA,KOMENTIRAJTA-NI ZA OBUPAT !!

1.sta že kdaj srečala kakega 'tantadruja'/ po C.Kosmaču !/,ki ne bi bil prepričan,da mu dajo premalo/tudi plačo !/glede na njegove 'herojske' napore in prispevke k../čemu že ?/,

2.zakaj ne komentirata priloge in precizne analize:Tajkunski posli rektorja I.R.z podjetjem RC IRC,avtorja ne poznam,ločim pa kdaj kdo komentira 'ad rem' in kdaj 'ad personam',
-izpolnila sta obvezo do gospodarjev ob komentarju Smreke-dajta komentirati pogodbe UM in RC IRC,dosežene rezultate iz pogodb/obračunavanje plač,kadrovski infirmcijski sistem-KIS,ipd./,
-so/niso rezultati v sladu z pogodbo?:

3.odvisno kdo ocenjuje:
---odvisno kdo oceni rezultate pogodbe:naročnik UM in I.R. ali sile dis/kontinuitete ali
---resorni minister,sofinanser prvotne I.R.raziskovalne pogodbe../mislim,da je bil J.Zupan-'kud krene trava ne raste'!/,
---zaposleni na RC UM,kar sta menda vidva;mislim,da sodita v tisto kategorijo državnih/javnih uslužbencev,za katere je pred leti 'onbudsman' Hanžek navedel oceno:1/2 svojega delov.časa porabijo za odgovor,da za rešitev problema/vprašanja niso pristojni,

4.res me zanima vajin komentar izhodiščne zgodbe+priloge+komentarjev:je pričakovanje nad vajinim 'dometom'?,rezultati so/niso doseženi po pogodbi !?

www.uni-mb.org

 
 
 

Milan

Poslano: 13.11.2010   Ob: 16:49  Datoteka: Ni

Komentar:
Floki, že samo zaradi dejstva, da sem na odhodu, ne bom ničesar komentiral.

Tudi ti si vabljen, da si ogledaš, povprečen delovni dan pri nas.

Ravnokar rešujemo zanimiv problem. Zaradi svojih izkušenj, se nagibam k temu, da je težava v aplikaciji in bi morali sodelovati tudi pisci aplikacije, ampak lahko se motim. O pojmu težava lahko več povem, če se boš oglasil pri nas, zato ne misli, da je v aplikaciji napaka ali da je aplikacija slaba. Aplikacija nima veze z aplikacijami, ki so opisane v tej zgodbi.

Milan

www.uni-mb.org

 
 
 

bebe

Poslano: 13.11.2010   Ob: 23:36  Datoteka: Ni

Komentar:
Kolikor sem slišal se je na RCUM zaposlil tudi Danilo Majhenič, ki sploh ni računalničar oz. informatik. Je pa res, da je bil pred tem študentski funkcionar in zagrizen borec za pravice študentov. Ali je to res?

www.uni-mb.org

 
 
 

Marko Skače

Poslano: 14.11.2010   Ob: 04:49  Datoteka: Ni

Komentar:
Danilo Majhenič je računalničar, je študiral na FERI. Ne vem ali je končal fakulteto.

Drži, prišel preko močnih vez (Mitja Kotnik) na RCUM. O njegovem prihodu predstojnik RCUM Izidor Golob nič ni vedel, niti nad takim načinom delovanja ni bil navdušen

www.uni-mb.org

 
 
 

marko ve

Poslano: 15.11.2010   Ob: 01:12  Datoteka: Ni

Komentar:
Majhenič se je le šlepal in lezel v rit komurkoli. Nič ni končal. (mali Kotnik)

www.uni-mb.org

 
 
 

bric

Poslano: 27.11.2010   Ob: 03:02  Datoteka: Ni

Komentar:
Milan in Bojan

koga vidva v tej zgodbi branita? RCUM? Predstojnika? Svojo nesposobnost / nedelo?

Če branita vašega predstojnika RCUM Izidorja Goloba potem preberita tajkunsko zgodbo o RC IRC in bosta na jasnem da podpisuje tajkunske naročilnice! Zato gre lahko januarja za nagrado v Ameriko na izobraževanje!

www.uni-mb.org

 
 
 

Milan

Poslano: 29.11.2010   Ob: 03:52  Datoteka: Ni

Komentar:
Jaz branim (ne)znanje in (ne)delo mene in mojih (dva dni še) sodelavcev. Znanje je namreč edina stvar, ki jo imam. Vem, da ne boš verjel, ampak stvari sem v večini primerov študiral popoldne in zvečer, ker v službi nisem imel časa, ker sem moral skrbeti, da so sistemi zanesljivo delovali (ob pomoči mojih sodelavcev).

Kar se tiče podpisovanja - Izidor je prišel na RCUM, ko je javni razpis za plače
že bil izveden (vsaj mislim tako). Od takrat dalje se trudi, da bi sistem novih plač čimbolje zaživel in deloval.

V ponedeljek in v torek res mislim imeti možgane na paši. Sicer pa sem to rekel že za minuli teden, pa se ni izšlo.

www.uni-mb.org

 
 
 

bric

Poslano: 01.12.2010   Ob: 05:06  Datoteka: Ni

Komentar:
Poslušaj ti Milan Lešnik (mislim da se tak pišeš),

kaj se zdaj ti ne umnega delaš al kaj? Izidor Golob je podpisal naročilo za izdelavo osnovnih sredstev ! Tu ni blo nobenega razpisa !! Preberisi osnovno sporočilo in prilogo preden neumnosti seješ.

www.uni-mb.org

 
 
 

ales

Poslano: 03.12.2010   Ob: 10:45  Datoteka: Ni

Komentar:
Uff, o vsem tem skupaj bi se dalo veliko povedati. Stari KIPS (kadrovski informacijsko-poslovni sistem) je prav zares slab, zelo slab. Bistvene lastnosti, zaradi katerih je slab, so, da aplikacije ni naredil RCUM, ampak so jo naredil zunanji izvajalci, da so za javno naročilo bile narejene zanič specifikacije (narediti dobre specifikacije v javnem naročilu je sicer možno, a bi to zahtevalo več virov, kot če bi naredili aplikacijo kar sami), na podlagi katerih se dobavljene zadeve ni dalo ovreči kot neprimerne, da je vse skupaj implementirano grozno slabo in z veliko napakami ter da že vsa leta zunanjim izvajalcem plačujemo ogromno denarja (za to bi lahko bila zaposlena en ali dva človeka full time) za vzdržvanje, v okviru katerega popravljajo svoje lastne napake in spreminjajo stvari, v katere smo zaradi zakonskih zadev primorani. Novi KIS ima sicer verjetno nekoliko boljšo osnovo, a vse bistvene slobosti starega, ki sem jih naštel zgoraj, veljajo popolnoma enako tudi za novega.

O tem že več let prepričujem vse naokoli, tudi Brumna, a prepričevati njega glede tega je bilo podobno, kakor bi prepričeval kamen. Njegova razlaga (enkrat lani, ko javno naročilo za KIS še ni bilo niti objavljeno) je bila, da je tukaj RC IRC dobil od države denar za izdelavo prototipa, mi pa ravno tako od države denar, po katerem jih bomo nadzirali. Z zornega kota RC IRC in UM tukaj sicer ni še nič narobe, me pa kot državljana zelo moti, da država tako dobesedno stran meče naš denar. Ali so pri RC IRC res kaj naredili ali so samo "prodali" (tukaj še državi) neko obstoječo zadevo, ne vem. Izgleda pa vsekakor bolj to drugo. Da bi jih mi kakorkoli kaj nadzirali - o tem ne vem nič.

No, ko bi oni prototip naredili in bi mi videli, da je to in je z zadevo vse v redu, potem bi jo pa kupili. Vse lepo in prav, če takih zadev s časom ne bi bilo potrebno spreminjati, npr. zaradi zakonskih zadev. Kar pa po Brumnovih besedah spet naj ne bi bil problem, ker se količino denarja, ki si jo za vsa leta v prihodnosti pripravljen plačati za to vzdrževanje da navzgor omejiti že v pogodbi o nakupu, potem je pa problem zunanjega izvajalca, če bo za tisti denar vse skupaj uspel realizirati ali ne. Kaj narediti v primeru, če zunaji izvajalec postavljene zahteve nekoč kasneje ne bi realiziral, že več ni znal pametno pojasniti. Razen tega zadnjega, bi teoretično ostalo še šlo skozi, če bi vsi ravnali pošteno.

Ampak, potem se je pa začelo. Prototip (ali pa neka že obstoječa zadeva) je nekdo (me prav zanima, kdo je to bil, vsekakor pa na RCUM-u o tem nismo vedeli nič) na UM že enkrat lani sprejel kot, da je to to, z njim vse v redu in da bomo zdaj to kupili. Žal to še danes po več kot enem letu niti približno ni v redu! In nič kaj ne izgleda, da sploh kdaj bo. Kupili smo to za velik denar, tista navzgor postavljena meja za vzdrževanje celo je v pogodbi, a je postavljena zelo visoko. In seveda se spet nič ne zgodi, ko zunanji izvajalec česa ne naredi ...

Tista dva strežnika smo na RCUM-u res kupili in že ves čas z njima dela samo RC IRC. Poleg tega imajo pri nas še en virtulni strežnik, ki seveda tudi teče na nekem fizičnem strežniku. In potem vsi strežniki uporabljajo še diskovni prostor na zunajih diskovnih poljih, omrežje, ...

Oracle sam po sebi ni slaba izbira, vsekakor je boljša platforma od tiste, ki jo uporablja obstoječi KIPS. Ampak obstaja tudi kaj še boljšega. Je pa res, da na RCUM-u nimamo nikogar, ki bi vsaj v zadnjih letih imel konkretne izkušnje z Oraclom. Rečeno je bilo, da se bo en sodelavec izšolal za to, celo čisto pravi med njemi, a potem do tega nekako nikoli ni prišlo, sedaj ga pa itak ni več pri nas.

Smreka, o zaposlenih, plačah in sposobnostih so ti že povedali. Glede slabe luči pa je pravzaprav nerodna situacija, da je RCUM na rektoratu, ker pravzaprav rektorat meče slabo luč na RCUM ... Ampak to je že druga zgodba. Če bi ti rada imela vsaka tri leta nov informacijski sistem, potem ne veš kaj govoriš. Imaš pa prav, da je obstoječi KIPS zanič. Ampak obstoječi KIPS ni RCUM-ova aplikacija, tako da svoj gnev izlij kam drugam. Dejansko je s pomočjo RCUM-a stvar sploh postala uporabna. Brez RCUM-a namreč ne samo, da bi bila zanič, bila bi popolnoma neuporabna. Žal pa tudi od novega sistema ne gre pričakovati kaj več. :-(

Zakaj je Izidor podpisal/parafiral nekatere pogodbe in naročila, se tudi jaz sprašujem. Je že res, da bi stvar lahko izpeljali tudi brez njega, a podpisovati vsega tega bi mu vseeno ne bilo treba.

Aleš

www.uni-mb.org

 
 
 

bric

Poslano: 27.12.2010   Ob: 06:29  Datoteka: Ni

Komentar:
Evo zdaj mene zanima, kdaj bodo letele glave? Še zmeraj se plače računajo na starem sistemu! Kdo bo odgovarjal na RCUM? Kdo na rektoratu? Bo RC IRC končno plačal pogodbeno kazen ali bo za nagrado dobil še kak posel?

www.uni-mb.org

 
 
 


<< Dodaj komentar >>